Sunday, February 20, 2011

Pulut Durian & Nasi Ayam

Hari cuti jer....memangla diet aku akan tergugat dengan banyaknyer....lagi plak aku memang suka masak..walaupon aku tak berapa pandai nak masak hebat2..cukupla sekdar nak mencuba resepi2 baru dan resepi lama yang tak pernah menjadik hihihihihi...tentulah lepas masak kene makan huhuhuhu......

So pas balik dr JJ tuh on the way sampai rumah laki aku singgah beli durian...tak tahula apa nama yang pastinya sebijik rm22...beli sebijik pon dah cukup kami 2 beranak makan...lagipon Wafiq tak makan durian...jenuh aku pujuk tak jugak dia nak makan....Pea plak dia makan main2...4-5 suap jer makan pastuh dah tak nak.....

So esok paginya...aku bangun pagi rendam dulu beras pulut....beras pulut nih kene rendam selama 2 jam yer puan2..tapi disebabkan aku bangun lambat..pukol 8 pagi baru bangun..agak2 dalam kol 10 barulah leh masak pulut..makan tak tahu lagik pukol berapa ahaks.....macma nih la kalau dapat bini yang 'rajin' cam kak bedah nih.....

So semntara tunggu 2 jam tuh..laki aku pergi kedai belikan something untuk dorang breakfast....tapi budak2 tuh tak makan pon...sebab aku dah suapkan baulu hehehehehhe....pas susu terus pea nak tido...Wafiq plak biasala makan sikit pastuh keluar pergi main beskal kat luar...So senangla sikit aku nak memasak pulut.....

Bab masak pulut nih dulu2 masa baru kawen aku laki bini akan gaduh sebab kaedah masak pulut tuh tak sama. Laki aku dia orng utara so cara masak pulut tuh dorang akan masak macam nasik tuh..menanak pulut. Tapi aku plak menggunakan kaedah mengukus pulut...sejak dari kecik lagik mak aku yang berdarah orng pantai timur nih kalau masak pulut mesti kukus. So ada konflik di situ..masing2 mestila cakap mak masing2 masak lagik sedapkan..tapi honestly aku cakap..kalau nk makan pulut yang betul2 sedap gunala kaedah mengukus. Selagi lagi saya tegaskan...silala kukus pulut anda..!! hikhikhik....

So cukup 2 jam...basuhla beras pulu tadi tuh terus la masukkan ke dalam pengukus seperti di atas tuh. Kukusla agak2 separuh masak atau dalam masa 5-10 minit meanwhile kuap balikkan pulut tuh supya masak sama rata.

Nota penting: Bila masukkan jer pulut dalam pengukus terus la masakkan sekali santan. Dua proses nih kene berjalan serentak. So santan nih perlu dimasukkan secubit garam baru masak. Jangan dikacau2 semasa tengah masak, sebab kita nak ambil pati santan yang pekat. Pati tuh akan timbul di atas permukaan. Actually masak santan nih jangan sampai keluar buih2 macam lam gambo tuh hehehehh....itu sebab lambat nak snap picture kan kekekek......

Masukkan pulut ke dalam bekas dan kaupkan pati santan tadi. Amik yang pati pekat tuh jerk jangan amik semua santan sebab kalau tengok betul2...kat bahagian bawah pati tuh air jerk..santan semua dah terkompol kat atas. So gaulkan hingga sebati campurkan satu sudu gula. Lepas tuh kukus lagi sekali hingga pulut betul2 masak. sesambil tuh kaup balikkan pulut dalam pengukus supaya masak sama rata.Lebih kurang dalam 10 minit dah selesai. Pulut kukus lagi cepat dan senang di masak kalau banding dengan pulut tanak.

Hasilnya pulut kukus nih lagi cantik berbanding pulut tanak...kalau pulut tanak susah nak serve sebab lembik..kalau pulut kukus tak lembik dan boleh nampak pulut yg cantik tuh sebiji2..makan pon tak muak.

Ape lagik kopekla derian tuh yoeb.....

Hahahahah...cantikkan durian nih yang penting dia sangat sedap dan juga mahal....kalau biji derian tuh boleh dimakan...elok jugak berbaloi beli mahal2 kan....

Inilah ropaan finale product....orang utara kalau makan pulut derian macam nih la caranya..durian tuh tak perlu di masak..mkan mentah bersama pulut.

Sebelom tuh masukkan sedikit santan yang tidak perlu di masak. taburkan sedikit gula baru ada umpphhhhh....memang marveles..lagipon dah lama tak makan pulut durian nih....sekali sekala makan baru rasa sedap......

Lepas selesai kukus pulut segala bagai...aku terusla rebus ayam+halia+seleri+bawang besar sebab nak buat nasik ayam....selalu kalau buat kompom failed !! kail nih tak kira nak try lagik. So lepas kenyang makan pulut derian....sup ayam pon dah siap...aku masakkan nasik dulu....cedokkan sup ayam tuh masuk lam beras tambah garam+daun pandan+serai. Masukkan dalam rice cooker. Modern technology make life easy hor....

So ayam yg direbus tadi tuh aku perapkan dengan kicap manis cap kipas udang+kicap masin+sos tiram. Golekkan2 beberapa minit aku goreng....aku main hentam jer goreng ayam tuh...tah jadik tahkan tidak.....so bila tengok hasilnya boleh tahanlaa....Pea makan banyak...cuma Wafiq jer makan tak berapa nak banyak.....maybe kenyang lagik kot....


nasik ayam tuh kalau masukkan sedikit chicken stock dan sedikit minyak bijan baru meletop......

Kenyang kak bedah anak beranak semalam heheheheh...Alhamdulillah.....

No comments:

Post a Comment